Maak van je tuin een bijenparadijs 🐝🌼

De lente staat voor de deur en de Nationale Bijentelling komt steeds dichterbij! Wist je dat we dit jaar voor het eerst een tiendaagse telling organiseren? Wij roepen heel Nederland op om tussen 15 t/m 24 april een half uurtje bijen te tellen! Dat kan overal; in je tuin, op je balkon, of ieder ander groen plekje in de buurt. Onderzoekers komen zo meer te weten over hoe het gaat met de wilde bijen in Nederland. Hoe meer we over de bij weten, hoe beter we de bij kunnen helpen.

Ben jij er weer BIJ?

Wilde bij of honingbij?

Weet jij het verschil? In Nederland zijn er wel 360 verschillende soorten wilde bijen, waarvan meer dan de helft bedreigd is. Maar wanneer spreken we precies van een wilde bij?

Eigenlijk is dat best simpel. Wanneer een bijensoort niet verzorgd wordt door de mens, zoals de aardhommel op de foto, krijgt deze de naam ‘wilde bij’. Honingbijen worden door imkers in Nederland in bijenkasten gehouden en zien we daarom niet als ‘wilde bij’. Meer weten over de 16 verschillende bijensoorten die we tellen tijdens de Bijentelling?

Maak van je tuin een bijenparadijs

Heb jij een tuin en wil je graag iets betekenen voor wilde bijen? Met deze tips maak jij je tuin in een handomdraai bij-vriendelijk en geniet je straks van vrolijk gezoem.

  1. Plant wilde bloemen of kruiden uit verschillende bloeiseizoenen, waardoor er het hele jaar voedsel is voor bijen.
  2. Gebruik geen gif tegen onkruid en maai gras zo min mogelijk. Bijen hebben nestelruimte nodig om hun larven in op te laten groeien.
  3. Hang een bijenhotel op een zonnige plek, maak een rommelig hoekje in je tuin of balkon van gesnoeide stengels, en hou een stukje zand vrij van beplanting zodat bijen lekker de grond in kunnen om zich te nestelen.

Weten welke planten, zoals de dagkoekoeksbloem, wilde bijen naar je tuin lokken?

bijen_3

Kijktip: My Garden of a Thousand Bees

­In deze indrukwekkende documentaire maak je kennis met de fascinerende wereld van bijen. Vastgelegd door de geprezen natuurfilmregisseur Martin Dohrn. Met speciale apparatuur en zijn geduldige aanpak heeft hij meer dan zestig soorten kunnen vastleggen in zijn eigen tuin: van de grootste hommels tot schaarbijen ter grootte van een mug.