Het werd op social media al aangekondigd: in ons dorpje zouden we weer aan de slag gaan voor de bijen.
Zaterdag 22 april, op de Nationale Zaaidag, was het dan zo ver! Het zonnetje scheen en een aantal gezinnen had er zin in! We gingen het perk van de dorpskamer richting het dorpshuis opknappen. De kinderen schoffelden enthousiast eerst het gras en onkruid er uit. Vervolgens hielpen ze de vaste planten zoals verbena, margriet en gele kamille te planten en zaadjes te zaaien. Het was een feest! Allemaal biologische bloemen die goed zijn voor de (wilde) bijen. Want, dat weten we inmiddels: er zijn steeds minder wilde bijen. En zij zijn belangrijk voor het bestuiven van fruitbomen en groenten, dus voor onze voedselvoorziening. Om het perkje tegen ongewenst schoffelen te beschermen is er een touwtje gespannen en zijn er bonte keien geplaatst met daarop: “Niet schoffelen. Beheer van de dorpskamer”. Beste hondenbezitters, houdt u uw lieve viervoeters een beetje weg van dit perkje?
Zakjes zaad
In aanloop naar 22 april hebben wij zo’n 60 zakjes zaad (goed voor zo’n 120 m2 grond) en losse zaadjes uitgedeeld. Dat wordt een groot bont bloemfestijn in het dorp! Wil je nog zaadjes hebben? Er is een mix voor een- en tweejarige en vaste planten. Er kan t/m mei en ook in het najaar nog gezaaid worden. Kom naar de Dorpskamer op maandag en dinsdag tussen 13 – 16 uur en van woensdag t/m vrijdag tussen 10 – 16 uur.
Perkje adopteren voor bij-vriendelijke bloemen?
Onder de bewoners van het dorp wordt opnieuw geïnventariseerd wie een perk van de gemeente wil (blijven) adopteren. Dat houdt in dat u het perk onderhoudt in plaats van de gemeente. Een aantal mensen doet dit al een tijdje.
De gemeente heeft budget beschikbaar gesteld om meer aandacht te vragen voor het belang van wilde bijen en bij-vriendelijke bloemen en planten. Een deel van het budget kan dan ook ingezet worden om de geadopteerde perken bij-vriendelijk op te knappen. Het perk bij de dorpskamer dient als voorbeeldperk. Hier kun je een kijkje komen nemen en je laten inspireren. Er worden nog stenen met de naam van de planten neergelegd. De vaste planten komen van de bloemenpluktuin Pluk me! langs het Nigtevechtsepad (het fietspad naar Weesp). Daar verkopen ze kratjes vol bijenplanten, duurzaam en gifvrij geteeld (www.plukme.nl). De zaadjes kun je trouwens ook voor het perkje gebruiken.
Wil je ook een perkje adopteren? Neem contact op met Patty Weber (06-54354603) voor meer informatie:
Patty Weber en Simone Märtens.